SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE NR 48 i SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE NR 154

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 48

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 15

tel.: 12 658 20 03

 

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 154

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 19

tel.: 12 658 26 38

 

mail: zsp19@mjo.krakow.pl

Wyszukiwarka

Jadłospis

PRZEDSZKOLE NR 48 – JADŁOSPIS

14 - 18 lipca 2025

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi, chleb wiejski, sałata, masło, szynka drobiowa,  rzodkiewka, herbata z cytryną
(Alergeny: masło 82%, mąka żytnia, mąka pszenna, ser żółty)

Obiad: Zupa ziemniaczana z cebulką dymką
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym, kaszka mazurska, ogórek kiszony
Kompot z owocami
(Alergeny: seler, mąka pszenna, śmietana, kasza mazurska, bułka pszenna, jaja)

Podwieczorek: kisiel malinowy z jogurtem greckim, arbuz, wafelek śmietankowy
(Alergeny: mąka pszenna, jogurt grecki, jaja, masło)

 

WTOREK

Śniadanie: bułka kajzerka, rukola, masło, ser masdamer, szynka wiejska, pomidor, ogórek świeży, kakao
(Alergeny: masło 82%, mąka pszenna, mleko, ser masdamer)

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem
Eskalopki z kurczaka, ziemniaki młode z koperkiem, surówka coleslaw
Kompot z owocami
(Alergeny: seler, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Podwieczorek: bułeczka maślana z masłem i miodem, banan, herbata z cytryną
(Alergeny: mąka pszenna, jaja, mleko, masło)

 

ŚRODA

Śniadanie: mleko z płatkami cinni minnis, chleb żytni, masło, sałata, kiełbaska krakowska sucha, pomidor, ogórek kiszony, herbata owocowa
(Alergeny: masło 82%, mleko, mąka pszenna, mąka żytnia)

Obiad: Żurek z kiełbaską i ziemniakami
Kopytka z masłem, cukrem i bułeczką tartą
Kompot z owocami
(Alergeny: seler, mąka pszenna, śmietana 30%, jaja, bułka tarta, masło)

Podwieczorek: chleb wasa z masłem, kabanos drobiowy, kalarepka, pomidor koktajlowy, marchewka, ogórek
(Alergeny: mąka pszenna, mąka żytnia, masło)

 

CZWARTEK

Śniadanie: bułka z dynią, sałata, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa inka
(Alergeny: masło 82%, mąka pszenna, mleko, jaja)

Obiad: Rosół z kaszką manną
Indyk pieczony w rozmarynie, makaron kolorowy, buraczki
Kompot z owocami
(Alergeny: seler, mąka pszenna, śmietana 18%, kasza manna)

Podwieczorek: danonek, ciasto drożdżowe, morela, herbata owocowa
(Alergeny: masło 82%,mleko, jaja )

 

PIĄTEK

Śniadanie: chleb żytni, masło, roszponka, sałatka kukurydziana z szynką i jajkiem, szynka wiejska, ser królewski, ser kozi, pomidor, ogórek konserwowy, papryka świeża, kawa z mlekiem

(Alergeny: masło 82%, mąka żytnia, mleko, jajko, ser żółty)

Obiad: Zupa brokułowa z zacierką
Filet z soli panierowany, ziemniaki młode, fasolka szparagowa
Kompot z owocami
(Alergeny: seler, fileta z mintaja, mąka pszenna, jaja, bułka pszenna)

Podwieczorek: jogurt owocowy, wafelek kukurydziany z polewą czekoladową, melon miodowy, jabłka, herbata z dzikiej róży
(Alergeny: mleko, jogurt)

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

 

Śniadanie – ok 330 kcal, Obiad – ok 450 kcal, Podwieczorek –ok 250 kcal

 

JADŁOSPIS
do pobrania

 

***

 

PRZEDSZKOLE NR 154 – JADŁOSPIS   

14 - 18 lipca 2025

 

PONIEDZIAŁEK 14.07

Śniadanie: weka z masłem 25 g 1,7*, serek ziołowy almette 7*, płatki jaglane na mleku 200 g 7*, ogórek zielony słupki, herbata z miodem i cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-truskawka 100 g, jabłko, banan

Obiad: zupa gulaszowa 200 g (szynka wieprzowa, fasolka szparagowa, ziemniaki, włoszczyzna, przyprawy), knedle z nadzieniem morelowym 60 g 1,3* (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, ziemniaki, dżem morelowy), surówka z marchewki i ananasa, kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: bułka graham 30 g 1*, masło 5 g 7*, indyk z pasieki 20 g, ogórek kiszony, czekolada gorzka, woda mineralna z sokiem malinowym 150 g

 

WTOREK 15.07

Śniadanie: chleb graham 30 g 1*, masło 5 g 7*, pasta z tuńczyka 20 g 7* (tuńczyk, twaróg półtłusty, szczypiorek), pomidor malinowy, kawa zbożowa 150 g 1,7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-marchew 100 g, jabłko, arbuz

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem 200 g 1* (wywar z kurczaka, włoszczyzna, koncentrat, pomidorowy, ryż, śmietana 12%, przyprawy), sznycel z białych warzyw 60 g 9* (kalafior, pietruszka, seler, ziemniak, bułka tarta, olej rzepakowy, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem, sałatka wiosenna (mix sałat, ogórek, pomidor, rzodkiewka, oliwa z oliwek), kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek: sałatka owocowa 100 g, ciastko zbożowe z morelą 20 g, woda mineralna z sokiem malinowym 150 g 

 

ŚRODA 16.07

Śniadaniechleb graham 20 g 1*, masło 3 g 7*, ser żółty z pomidorem i bazylią 10 g*, makaron zacierka na mleku 200 g 1,7*, rzodkiewka do gryzienia, herbata z cytryną 150 g

Sok  tłoczony jabłko-pomarańcza 100 g, banan, jabłko

 Obiad: zupa fasolowa 200 g 1,3,7* (wywar z kurczaka, fasola drobna, makaron zacierka, przyprawy), bitki z indyka z kaszą jęczmienną 180 g 1* (pierś indyka, cebula, czosnek, mąka pszenna, olej kujawski, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, marchew, majonez), kompot z wiśni 150 g   

Podwieczorek: ciasto marchewkowe – wyrób własny 25 g 1,3* (mąka pszenna, jaja, olej, marchew, cukier waniliowy, proszek dopieczenia, cynamon, przyprawa do piernika), brzoskwinia, woda mineralna 150 g

 

CZWARTEK 17.07

Śniadanie: chleb wieloziarnisty 30 g 1*, masło 5 g 7*, pierś gotowana 10 g, jajko na twardo 3*, papryka czerwona słupki, kawa zbożowa 150 g 1,7*, herbata z cytryną 150 g

Sok  tłoczony jabłko-wiśnia 100 g, jabłko, arbuz

Obiad: zupa ogórkowa 200 g 6,7* (wywar z kurczaka, ogórek kiszony, ziemniaki, włoszczyzna, śmietana 12%, przyprawy), łazanki z mięsem i kapustą 180 g 1,3* (szynka wieprzowa, cebula, makaron łazanki, kapusta biała, przyprawy), kalafior z masłem i bułką, kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: koktajl truskawkowy 150 g 7* (truskawki, kefir naturalny, mleko 2%, miód), ciastko owsiane 20 g 1*, woda mineralna z miętą i cytryną 150 g

 

PIĄTEK 18.07

Śniadanie: pieczywo mieszane 30 g 1*, masło 5 g 7*, pasta z twarożku z rzodkiewką 7*, płatki zbożowo-kakaowe na mleku 200 g 1,7*, ogórek zielony słupki, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony owocowo-warzywny 150 g, jabłko, banan

Obiad: zupa krem z ciecierzycy z groszkiem ptysiowym 200 g 7* (wywar z włoszczyzny, ziemniaki, ciecierzyca, przyprawy, śmietana 12%), miruna w cieście naleśnikowym 60 g 1,3,4,7*, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, oliwa z oliwek), kompot truskawkowy 150 g

Podwieczorek: jogurt naturalny z granolą owocową 120 g 1,7*, arbuz, woda mineralna z cytryną 150 g

 

***

ŁĄCZNA ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH W  DANYM DNIU WYNOSI ok.1000 kcal.
ŚNIADANIE : ok.310 kcal, OBIAD: ok.470 kcal, PODWIECZOREK: ok.220 kcal

Do przygotowania posiłków używane są naturalne przyprawy: lubczyk, sól, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka mielona, bazylia, oregano, kminek, ziele angielski, liście laurowe.

DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE