SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 48

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 15

tel.: 12 658 20 03

mail: przedszkole48@zsp19.pl

 

 

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 154

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 19

tel.: 12 658 26 38

mail: przedszkole154@zsp19.pl

Wyszukiwarka

Jadłospis

PRZEDSZKOLE NR 48 – JADŁOSPIS
17 - 21 CZERWCA 2024

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: bułka żytnia, sałata, masło, twarożek z papryką świeżą i ogórkiem, kakao

Obiad: Zupa pieczarkowa z łazankami
Bitki z kurczaka w sosie koperkowym, ryż, surówka porowa
Kompot z owocami

Podwieczorek: kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem, ciasto drożdżowe z kruszonką, herbata owocowa
(kanapki z wędliną)

 

WTOREK

Śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi, chleb wiejski, sałata, masło, polędwica z indyka, pomidor, herbata z cytryną

Obiad: Rosół z makaronem
Kotlet schabowy, ziemniaki młode, kapusta młoda
Kompot z owocami

Podwieczorek: domowy pischinger, danonek, arbuz, herbata z dzikiej róży
(kanapki z serkiem)

 

ŚRODA

Śniadanie: bułka grahamka, masło, sałata, szynka gotowana, rzodkiewka, kawa z mlekiem

Obiad: Żurek z kiełbaską i ziemniakami
Kluski leniwe z masełkiem miodowym
Kompot z owocami

Podwieczorek: frankfurterka, kajzerka z masłem i szczypiorkiem, warzywa do chrupania- marchewka, kalarepka, rzodkiewka, herbata owocowa

 

CZWARTEK

Śniadanie: mleko z płatkami kit kat, chleb razowy, sałata, masło, pasztet pieczony z królika, pomidor, kakao

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem
Indyk pieczony w sosie własnym, ziemniaki młode, surówka z marchewki, selera i ananasa
Kompot z owocami

Podwieczorek: sałatka owocowa z bitą śmietanką, ciasteczko owsiane herbata malinowa
(kanapki z wędliną)

 

PIĄTEK

Śniadanie: bułka ze słonecznikiem, sałata, masło, ser wędzony, polędwica łososiowa, roszponka, jajko, pasta z tuńczyka, pomidor, ogórek, papryka czerwona, kawa z mlekiem

Obiad: Zupa jarzynowa z zacierką
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki młode, marchewka duszona z groszkiem
Kompot z owocami

Podwieczorek: ciasto ucierane z owocami, koktajl borówkowy, banan

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

 

Śniadanie – ok 330 kcal, Obiad – ok 450 kcal, Podwieczorek –ok 250 kcal

 

 

SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH

  

PONIEDZIAŁEK

1. Zupa pieczarkowa z łazankami
(wywar z kurczaka, pieczarki, cebula, masło 82%, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz ziołowy, warzywa suszone, mąka pszenna, śmietana 30%, natka pietruszki)

2. Bitki z kurczaka w sosie koperkowym, ryż, surówka porowa
(filet z kurczaka, cebula, mąka pszenna, śmietana 18%, olej rzepakowy, czosnek, pieprz, sól, koperek, ryż, kapusta pekińska, pory, jogurt naturalny)

 

WTOREK

1. Rosół z makaronem
(wywar z kurczaka i mięsa wołowego, seler, pietruszka, marchewka, cebula, por, kapusta włoska, mąka pszenna, natka)

2. Kotlet schabowy, ziemniaki młode z koperkiem, duszona młoda kapusta
(schab wieprzowy, mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy,  sól, pieprz, ziemniaki młode, koperek, kapusta młoda, masło 82%, cebula)

 

ŚRODA

1. Żurek z kiełbaską  i ziemniakami
(wywar z kurczaka, seler, pietruszka, zakwas z mąki pszennej, marchewka, kiełbasa wieprzowa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebula, mąka pszenna, jaja, śmietana 30%, ziemniaki)

2. Kluski leniwe z masełkiem miodowym
(mąka pszenna, twaróg półtłusty, jaja, miód, masło 82%, cukier, olej rzepakowy)

  

CZWARTEK

1. Zupa pomidorowa z makaronem
(wywar z kurczaka, marchewka, cebula, pietruszka, seler, pomidory pellati, koncentrat pomidorowy, masło 82%, por, pieprz, sól, ryż, śmietana 30%, mąka pszenna, natka)

2. Indyk pieczony w sosie własnym, młode ziemniaki, marchewka z selerem i ananasem
(filet z indyka, cebula, mąka pszenna, śmietana 30%, papryka słodka, czosnek, olej rzepakowy, ziemniaki młode, marchewka  seler, ananas)

 

PIĄTEK

1. Zupa jarzynowa z zacierką
(wywar z kurczaka, masło 82%, marchewka, pietruszka, seler, cebula, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, groszek, warzywa suszone, por, pieprz ziołowy, sól, mąka pszenna, śmietana 30%)

2. Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki młode, marchewka duszona z groszkiem
(jaja, mąka pszenna, bułka pszenna, filet z mintaja, olej rzepakowy, ziemniaki, sól, pieprz, czosnek mielony, marchewka, groszek, masło 82%)

***

PRZEDSZKOLE NR 154 – JADŁOSPIS
17 - 21 CZERWCA 2024

 

PONIEDZIAŁEK 17.06

Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g 7*, serek naturalny, dżem morelowy, płatki jaglane na mleku z miodem 200 g 1,7*, marchewka do chrupania, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-pomarańcza 100 g, morela, banan

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywar z kurczaka, kalafior, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy), filet z piersi kurczaka duszony w warzywach z ryżem, jabłko, kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: chleb wieloziarnisty 30 g1*, szynka z kija 10 g, pomidor 20 g, jabłko, herbata z sokiem malinowym 150 g

 

WTOREK 18.06

Śniadanie: bułka graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, indyk z pasieki 10 g, jajko gotowane, ogórek świeży 15 g, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko 100 g, banan, morela

Obiad: zupa grochowa z warzywami (groch połówki, kiełbasa podwawelska, włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy) 200 g 6*, racuchy z bananem i sosem malinowym 180 g 1,7*, kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek:  jogurt naturalny z granolą czekoladowo-pomarańczową 100 g 1*, jabłko, herbatka owocowa 150 g

 

ŚRODA 19.06

Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g 7* , serek naturalny ziołowy, płatki zbożowo-kakaowe na mleku 200 g 1,7*, rzodkiewka do gryzienia, herbata z miodem i cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-gruszka 100 g, jabłko, morela

Obiad: zupa jarzynowa (wywar z kurczaka, jarzyny, ziemniaki, śmietana 12%) 200 g 7, gulasz z indyka z kaszą pęczak 180 g 1* (filet z indyka, cebula, olej, mąka pszenna, przyprawy), surówka z marchewki i jabłka, kompot z wiśni 150 g

Podwieczorek: kisiel truskawkowy 150 g, banan, woda mineralna 100 g

 

CZWARTEK 20.06

Śniadanie: chleb wieloziarnisty 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta z makreli ze szczypiorkiem 20 g 3*, ogórek zielony słupki, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-marchew 150 g, arbuz, banan

Obiad:  zupa kapuśniak (wywar z kiełbasy, włoszczyzna, kapusta kiszona, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, przyprawy) 200 g 1,7*, spaghetti 180 g 1* (makaron spaghetti, mięso mielone, cebula, pomidory krojone, ser  parmezan, przyprawy), kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: bułka z ziarnami 30 g 1*, ser żółty 20 g7*, ogórek zielony 15 g, morela, herbata z cytryną 150 g

 

PIĄTEK 21.06

Śniadanie: chleb graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 3*, rzodkiewka do gryzienia, kakao 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-wiśnia 150 g, jabłko, banan

Obiad:  zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym (wywar z warzyw, brokuł, śmietana12%, przyprawy) 200 g 1,7*, duszona ryba (ryba miruna, przyprawy) 60 g 4*, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot truskawkowy 150 g

Podwieczorek: shake jagodowy (jagody, jogurt naturalny, miód) 150 g 7*, chrupki kukurydziane 30 g, woda mineralna 100 g

 

ŁĄCZNA ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH W  DANYM DNIU WYNOSI ok.1050 kcal.
ŚNIADANIE : ok.340 kcal, OBIAD: ok.480 kcal, PODWIECZOREK: ok.230 kcal

Do przygotowania posiłków używane są naturalne przyprawy: lubczyk, sól, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka mielona, bazylia, oregano, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.

DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

***

W jadłospisie wyróżniono substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
zawarte w załączniku II do Rozporządzenia 1169 z 25 Października 2011.

Szczegółowy opis użytych składników oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków
znajduje się do wglądu u intendenta przedszkola.