Jadłospis
PRZEDSZKOLE NR 48 – JADŁOSPIS
20 - 24 MAJA 2024
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: bułka żytnia, sałata, masło, twarożek z papryką świeżą i rzodkiewką, kakao
Obiad: Zupa grysikowa na kurczaku z jarzynkami
Kurczak po meksykańsku, kaszka bulgur, surówka porowa
Kompot z owocami
Podwieczorek: kisiel malinowy, ciasto drożdżowe z konfiturą, świeży ananas
(kanapki z wędliną)
WTOREK
Śniadanie: mleko z płatkami jaglanymi, chleb graham, masło, sałata, szynka Juranda, pomidor, kawa z mlekiem
Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
Rumsztyk wieprzowy, ziemniaki młode, mizeria ze śmietanką
Kompot z owocami
Podwieczorek: truskawki z bitą śmietanka, biszkopt języczek, herbata z dzikiej róży
(kanapki z serkiem)
ŚRODA
Śniadanie: bułka grahamka, masło, sałata, serek mozarella, jajko na twardo, ogórek świeży, kawa z mlekiem
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami
Łazanki z młodą kapustą i kiełbaską
Kompot z owocami
Podwieczorek: bułeczki drożdżowe z serkiem i kruszonką, jabłuszko, herbata z cytryną
(kanapki z wędliną)
CZWARTEK
Śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy, sałata, masło, kiełbaska podsuszana, pomidor, kakao
Obiad: Krupnik z jarzynkami
Pierogi ruskie z masełkiem
Kompot z owocami
Podwieczorek: frankfurterka, weka z masłem i rzodkiewką, mandarynki, herbata owocowa
PIĄTEK
Śniadanie: bułka z ziarnami, mieszanka sałat, masło, kiełbaska z kurczaka, ser feta, pomidor, ogórek świeży, pasta z tuńczyka, kakao
Obiad: Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty kiszonej
Kompot z owocami
Podwieczorek: jogurt owocowy, wafelek czekoladowy, banan, herbata malinowa
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!
Śniadanie – ok 330 kcal, Obiad – ok 450 kcal, Podwieczorek –ok 250 kcal
SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH
PONIEDZIAŁEK
1. Zupa grysikowa z kurczaku z jarzynkami
(kurczak, marchewka, cebula, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, pieprz, sól, kasza manna, natka)
2. Kurczak po meksykańsku, kaszka bulgur, surówka porowa
(filet z kurczaka, pomidory pellatti, kukurydza, fasola czerwona, przecier pomidorowy, kumin, papryka słodka, olej rzepakowy, cebula, mąka ziemniaczana, kminek mielony, liść laurowy, warzywa suszone, kasza bulgur, mąka pszenna, kapusta pekińska, pory, jogurt naturalny)
WTOREK
1. Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
(wywar z kurczaka, kalafior, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, jaja, mąka pszenna, sól, pieprz, warzywa suszone, śmietana 30%)
2. Rumsztyk wieprzowy, ziemniaki młode, mizeria ze śmietaną
(łopatka wieprzowa, mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki młode, ogórek, koper, śmietana 18%)
ŚRODA
1. Zupa gulaszowa z ziemniakami
(łopatka wieprzowa, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory pellatti, iść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, mąka pszenna)
2. Łazanki z młodą kapustą i kiełbaską
(mąka pszenna, młoda kapusta biała, kiełbaska wieprzowa, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól, cebula)
CZWARTEK
1. Krupnik z jarzynkami
(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, kapusta włoska, kasza jęczmienna, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki)
2. Szaszłyk z kurczaka z cukinią i papryką, ryż, kukurydza z masełkiem
(filet z kurczaka, cukinia, papryka, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy, ryż, kukurydza, masło 82%)
PIĄTEK
1. Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
(wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy, czosnek, warzywa suszone, pieprz ziołowy, sól, śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)
2. Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
(jaja, mąka pszenna, bułka pszenna, filet z mintaja, olej rzepakowy, ziemniaki zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek mielony, marchewka, jabłka, kapusta kiszona, cukier, oliwa z oliwek)
JADŁOSPIS
do pobrania
***
PRZEDSZKOLE NR 154 – JADŁOSPIS
20 - 24 MAJA 2024
PONIEDZIAŁEK 20.05
Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g 7*, serek naturalny, dżem morelowy, płatki jaglane na mleku z miodem 200 g 1,7*, marchewka do chrupania, herbata z cytryną 150 g
Sok tłoczony jabłko-pomarańcza 100 g, gruszka, banan
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywar z kurczaka, kalafior, ziemniaki, śmietana 12 %, przyprawy), filet z piersi kurczaka duszony w warzywach z ryżem, jabłko, kompot owocowy 150 g
Podwieczorek: chleb wieloziarnisty 30 g 1*, szynka z kija 10 g, pomidor 20 g, mandarynka,
herbata z sokiem malinowym 150 g
WTOREK 21.05
Śniadanie: bułka graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, indyk z pasieki 10 g, jajko gotowane, ogórek świeży, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150g
Sok tłoczony jabłko 100 g, banan, mandarynka
Obiad: zupa grochowa z warzywami (groch połówki, kiełbasa podwawelska, włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy) 200 g 6*, racuchy z bananem i sosem malinowym 180 g 1,7*, kompot z czarnej porzeczki 150 g
Podwieczorek: jogurt naturalny z granolą owocową 100 g 1*, jabłko, herbatka owocowa 150 g
ŚRODA 22.05
Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g7*, serek naturalny ziołowy, płatki zbożowo-kakaowe na mleku 200 g 1, 7*, rzodkiewka do gryzienia, herbata z miodem i cytryną 150 g
Sok tłoczony jabłkowo-gruszka 100 g, jabłko, kiwi
Obiad: zupa jarzynowa (wywar z kurczaka, jarzyny, ziemniaki, śmietana 12%) 200 g 7, gulasz z indyka z makaronem razowym (filet z indyka, cebula, olej, mąka pszenna, przyprawy) surówka z marchewki i jabłka, kompot z wiśni 150 g
Podwieczorek: kisiel truskawkowy 150 g, banan, sok tłoczony jagodowy 100 g
CZWARTEK 23.05
Śniadanie: chleb wieloziarnisty 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta z makreli w sosie pomidorowym 3*, ogórek zielony słupki, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g
Sok tłoczony jabłkowo-marchew 150 g, mandarynka, kiwi
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem (wywar z kurczaka, włoszczyzna, makaron, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, przyprawy) 200 g 1,7*, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną, bukiet warzyw z wody (mięso wieprzowe, cebula, przyprawy, mąka pszenna, olej rzepakowy, koper świeży, śmietana 12%) 180 g 1,7* , kompot owocowy 150g
Podwieczorek: shake jagodowy (jagody, jogurt naturalny, miód) 150 g 7*, ciastko otrębowe z czarnuszką 30 g 1*, woda mineralna 100 g
PIĄTEK 24.05
Śniadanie: chleb graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 3*, papryka czerwona, rzodkiewka do gryzienia, kakao 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g,
Sok tłoczony jabłko-wiśnia 150 g, jabłko, banan
Obiad: zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym (wywar z warzyw, brokuł, śmietana12%, przyprawy) 200 g 1,7*, duszona ryba (ryba miruna, przyprawy) 60 g 4*, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot truskawkowy 150 g
Podwieczorek: mus jabłkowy 100 g, mini drożdżówka z serem, woda z cytryną 150 g
ŁĄCZNA ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH W DANYM DNIU WYNOSI ok.1050 kcal.
ŚNIADANIE : ok.340 kcal, OBIAD: ok.480 kcal, PODWIECZOREK: ok.230 kcal
Do przygotowania posiłków używane są naturalne przyprawy: lubczyk, sól, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka mielona, bazylia, oregano, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.
DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
***
W jadłospisie wyróżniono substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
zawarte w załączniku II do Rozporządzenia 1169 z 25 Października 2011.
Szczegółowy opis użytych składników oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków
znajduje się do wglądu u intendenta przedszkola.