SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 48

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 15

tel.: 12 658 20 03

mail: przedszkole48@zsp19.pl

 

 

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 154

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 19

tel.: 12 658 26 38

mail: przedszkole154@zsp19.pl

Wyszukiwarka

Jadłospis

PRZEDSZKOLE NR 48 – JADŁOSPIS
20 - 24 MAJA 2024

 

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: bułka żytnia, sałata, masło, twarożek z papryką świeżą i rzodkiewką, kakao

Obiad: Zupa grysikowa na kurczaku z jarzynkami
Kurczak po meksykańsku, kaszka bulgur, surówka porowa
Kompot z owocami

Podwieczorek: kisiel malinowy, ciasto drożdżowe z konfiturą, świeży ananas
(kanapki z wędliną)

 

WTOREK

Śniadanie: mleko z płatkami jaglanymi, chleb graham, masło, sałata, szynka Juranda, pomidor, kawa z mlekiem

Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
Rumsztyk wieprzowy, ziemniaki młode, mizeria ze śmietanką
Kompot z owocami

Podwieczorek: truskawki z bitą śmietanka, biszkopt języczek, herbata z dzikiej róży
(kanapki z serkiem)

 

ŚRODA

Śniadanie: bułka grahamka, masło, sałata, serek mozarella, jajko na twardo, ogórek świeży, kawa z mlekiem

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami
Łazanki z młodą kapustą i kiełbaską
Kompot z owocami

Podwieczorek: bułeczki drożdżowe z serkiem i kruszonką, jabłuszko, herbata z cytryną
(kanapki z wędliną)

 

CZWARTEK

Śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy, sałata, masło, kiełbaska podsuszana, pomidor, kakao

Obiad: Krupnik z jarzynkami
Pierogi ruskie z masełkiem
Kompot z owocami

Podwieczorek: frankfurterka, weka z masłem i rzodkiewką, mandarynki, herbata owocowa

 

PIĄTEK

Śniadanie: bułka z ziarnami, mieszanka sałat, masło, kiełbaska z kurczaka, ser feta, pomidor, ogórek świeży, pasta z tuńczyka, kakao

Obiad: Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty kiszonej
Kompot z owocami

Podwieczorek: jogurt owocowy, wafelek czekoladowy, banan, herbata malinowa

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

 

Śniadanie – ok 330 kcal, Obiad – ok 450 kcal, Podwieczorek –ok 250 kcal

 

SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH 

 

PONIEDZIAŁEK

1. Zupa grysikowa z kurczaku z jarzynkami
(kurczak, marchewka, cebula, pietruszka, seler, kapusta włoska, por, pieprz, sól, kasza manna, natka)

2. Kurczak po meksykańsku, kaszka bulgur, surówka porowa
(filet z kurczaka, pomidory pellatti, kukurydza, fasola czerwona, przecier pomidorowy, kumin, papryka słodka, olej rzepakowy, cebula, mąka ziemniaczana, kminek mielony, liść laurowy, warzywa suszone, kasza bulgur, mąka pszenna, kapusta pekińska, pory, jogurt naturalny)

 

WTOREK

1. Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
(wywar z kurczaka, kalafior, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, jaja, mąka pszenna, sól, pieprz, warzywa suszone, śmietana 30%)

2. Rumsztyk wieprzowy, ziemniaki  młode, mizeria ze śmietaną
(łopatka wieprzowa, mąka pszenna,  jaja, bułka tarta pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki młode, ogórek, koper, śmietana 18%)

 

ŚRODA

1. Zupa gulaszowa z ziemniakami
(łopatka wieprzowa, cebula,  czosnek, marchewka, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory pellatti, iść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, mąka pszenna)

2. Łazanki z  młodą kapustą i kiełbaską
(mąka pszenna, młoda kapusta biała, kiełbaska wieprzowa, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól, cebula)

 

CZWARTEK

1. Krupnik z jarzynkami
(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, kapusta włoska, kasza jęczmienna, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki)

2. Szaszłyk z kurczaka z cukinią i papryką, ryż, kukurydza z masełkiem
(filet z kurczaka, cukinia, papryka, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy, ryż, kukurydza, masło 82%)

 

PIĄTEK

1. Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
(wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy, czosnek, warzywa suszone, pieprz ziołowy, sól, śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)

2. Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty kiszonej i marchewki
(jaja, mąka pszenna, bułka pszenna, filet z mintaja, olej rzepakowy, ziemniaki zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek mielony, marchewka, jabłka, kapusta kiszona, cukier, oliwa z oliwek)

 

JADŁOSPIS
do pobrania

***

PRZEDSZKOLE NR 154 – JADŁOSPIS
20 - 24 MAJA 2024

 

PONIEDZIAŁEK 20.05

Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g 7*, serek naturalny, dżem morelowy, płatki jaglane na mleku z miodem 200 g 1,7*, marchewka do chrupania, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłko-pomarańcza 100 g, gruszka, banan

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami (wywar z kurczaka, kalafior, ziemniaki, śmietana 12 %, przyprawy), filet z piersi kurczaka duszony w warzywach z ryżem, jabłko, kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: chleb wieloziarnisty 30 g 1*, szynka z kija 10 g, pomidor 20 g, mandarynka,

herbata z sokiem malinowym 150 g

WTOREK 21.05

Śniadanie: bułka graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, indyk z pasieki 10 g, jajko gotowane, ogórek świeży, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150g

Sok tłoczony jabłko 100  g, banan, mandarynka

Obiad: zupa grochowa z warzywami (groch połówki, kiełbasa podwawelska, włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy) 200 g 6*, racuchy z bananem i sosem malinowym 180 g 1,7*, kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek:  jogurt naturalny z granolą owocową 100 g 1*, jabłko, herbatka owocowa 150 g

ŚRODA 22.05

Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 5 g7*, serek naturalny ziołowy, płatki zbożowo-kakaowe na mleku 200 g 1, 7*, rzodkiewka do gryzienia, herbata z  miodem i cytryną 150 g

Sok  tłoczony jabłkowo-gruszka 100 g, jabłko, kiwi

Obiad: zupa jarzynowa (wywar z kurczaka, jarzyny, ziemniaki, śmietana 12%) 200 g 7, gulasz z indyka z makaronem razowym (filet z indyka, cebula, olej, mąka pszenna, przyprawy) surówka z marchewki i jabłka, kompot z wiśni 150 g

Podwieczorek: kisiel truskawkowy 150 g, banan, sok tłoczony jagodowy 100 g

CZWARTEK 23.05

Śniadanie: chleb wieloziarnisty 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta z makreli w sosie pomidorowym 3*, ogórek zielony słupki, kawa zbożowa 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłkowo-marchew 150 g, mandarynka, kiwi

Obiad:  zupa pomidorowa z makaronem (wywar z kurczaka, włoszczyzna, makaron, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, przyprawy) 200 g 1,7*, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną, bukiet warzyw z wody (mięso wieprzowe, cebula, przyprawy, mąka pszenna, olej rzepakowy, koper świeży, śmietana 12%) 180 g 1,7* , kompot owocowy 150g

Podwieczorek: shake jagodowy (jagody, jogurt naturalny, miód) 150 g 7*, ciastko otrębowe z czarnuszką 30 g 1*, woda mineralna 100 g

PIĄTEK 24.05 

Śniadanie: chleb graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 3*, papryka czerwona, rzodkiewka do gryzienia, kakao 150 g 7*, herbata z cytryną 150 g,

Sok tłoczony jabłko-wiśnia 150 g, jabłko, banan

Obiad:  zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym (wywar z warzyw, brokuł, śmietana12%, przyprawy) 200 g 1,7*, duszona ryba (ryba miruna, przyprawy) 60 g 4*, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot truskawkowy 150 g

Podwieczorek: mus jabłkowy 100 g, mini drożdżówka z serem, woda z cytryną 150 g

 

ŁĄCZNA ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH W  DANYM DNIU WYNOSI ok.1050 kcal.
ŚNIADANIE : ok.340 kcal, OBIAD: ok.480 kcal, PODWIECZOREK: ok.230 kcal

Do przygotowania posiłków używane są naturalne przyprawy: lubczyk, sól, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka mielona, bazylia, oregano, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.

DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

***

W jadłospisie wyróżniono substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
zawarte w załączniku II do Rozporządzenia 1169 z 25 Października 2011.

Szczegółowy opis użytych składników oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków
znajduje się do wglądu u intendenta przedszkola.