SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 48

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 15

tel.: 12 658 20 03

mail:przedszkole48@zsp19.pl

 

 

SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE
NR 154

 

30-868 Kraków, ul. Kurczaba 19

tel.: 12 658 26 38

mail: przedszkole154@zsp19.pl

Wyszukiwarka

Jadłospis

PRZEDSZKOLE NR 48 – JADŁOSPIS
6 - 10 MAJA 2024

 

PONIEDZIAŁEK

 Śniadanie: bułka żytnia, sałata, masło, serek gouda, ogórek świeży, kakao

Obiad: Zupa ziemniaczana z koperkiem
Potrawka z indyka z groszkiem, kaszka bulgur, pekińska z pomidorami i kukurydzą
Kompot z owocami

Podwieczorek: budyń śmietankowy z borówkami amerykańskimi, ciasteczko belvita, herbata owocowa
(kanapki z wędliną)

 

WTOREK

Śniadanie: mleko z kaszką manną, chleb graham, masło, sałata, szynka drobiowa, pomidor, kawa z mlekiem

Obiad: Krupnik z kaszy jaglanej na kurczaku
Eskalopki z kurczaka, ziemniaki, mizeria ze śmietaną
Kompot z owocami

Podwieczorek: bułeczka maślana z masłem i konfiturą wiśniową, banan, herbata z dzikiej róży

 

ŚRODA

Śniadanie: bułka grahamka, masło, sałata, szynka wędzona, ogórek świeży, kawa z mlekiem

Obiad: Zupa brokułowa z zacierką
Makaron świderki ze świeżymi truskawkami i jogurtem greckim
Kompot z owocami

Podwieczorek: parówki gryzzale z piersi kurczaka, weka z masłem i szczypiorkiem, jabłuszko, herbata z cytryną

 

CZWARTEK

Śniadanie: mleko z granolą czekoladowo-migdałową, chleb razowy, sałata, masło, kiełbaska podsuszana, pomidor, kakao

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem
Schab pieczony w sosie własnym, młode ziemniaki z koperkiem, kapusta duszona
Kompot z owocami

Podwieczorek: rogaliki z różą, jogurt owocowy, gruszki, herbata malinowa

 

PIĄTEK 

Śniadanie: STÓŁ SZWEDZKI – weka pszenna z masełkiem, szynka włoska, serek mozarella, sałatka jarzynowa, jajko na twardo, pomidor, ogórek, kakao

Obiad: Botwinka z ziemniakami
Filet z soli w panierce panko, ziemniaki, marchewka tarta z jabłkiem
Kompot z owocami

Podwieczorek: ciasto drożdżowe z rabarbarem, melon miodowy, koktajl borówkowy

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

 

Śniadanie – ok 330 kcal, Obiad – ok 450 kcal, Podwieczorek –ok 250 kcal

***

SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH

 

PONIEDZIAŁEK

1. Zupa ziemniaczana na wędzonce
(wędzonka krotoszyńska, ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona, seler, pietruszka, ziemniaki, marchewka, cebula, mąka pszenna, majeranek, kminek mielony)

2. Potrawka z indyka z groszkiem, kasza bulgur, surówka z pekińskiej z pomidorami i kukurydzą
(filet z indyka, cebula, mąka pszenna, śmietana 18%, olej rzepakowy, czosnek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kasza bulgur, kapusta pekińska, pomidory, kukurydza, oliwa z oliwek, cukier, ocet winny)

 

WTOREK

1. Krupnik na kurczaku z kaszką jaglaną
(kurczak, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, kapusta włoska, kasza jaglana, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki)

2. Eskalopki z kurczaka w cieście, ziemniaki, mizeria ze śmietaną
(filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, sól pieprz, ziemniaki, ogórki, śmietana 18%)

 

ŚRODA

1. Zupa brokułowa z zacierką
(wywar z kurczaka, seler, pietruszka, brokuły, masło 82%, marchewka, cebula, mąka pszenna, śmietana 30%)

2. Makaron spiralki ze świeżymi truskawkami i jogurtem greckim
(mąka pszenna, mleko 2%, jogurt grecki, śmietana 30%, świeże truskawki, cukier)

 

CZWARTEK

1. Zupa ogórkowa z ryżem
(wywar z kurczaka, ogórki kiszone, masło 82%, marchewka, pietruszka, seler, cebula, ryż, warzywa suszone, koperek, pieprz ziołowy, sól, śmietana 30%)

2. Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki młode z koperkiem, kapusta duszona z kminkiem
(schab wieprzowy, czosnek, cebula, kminek mielony, warzywa suszone, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki młode, koperek, kapusta biała, liść laurowy, ziele angielskie)

 

PIĄTEK

1. Botwinka z ziemniakami
(buraki, botwinka, ocet winny, czosnek, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, ziemniaki, liść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, jaja, śmietana 30%, mąka pszenna)

2. Filet z soli w panko, ziemniaki, marchewka tarta z jabłkiem
(mąka pszenna, filet z soli limandy, jaja, bułka pszenna, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, pieprz, sól, ziemniaki, marchewka, jabłko, oliwa z oliwek)

 

JADŁOSPIS
do pobrania

***

PRZEDSZKOLE NR 154 – JADŁOSPIS
6 - 10 MAJA 2024

 

PONIEDZIAŁEK  06.05

Śniadanie: weka 30 g 1*, masło 10 g 7*, dżem wiśniowy, płatki owsiane na mleku z miodem 180 g 1,7*, marchewka do gryzienia, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłkowo-brzoskwiniowy 100 g, banan, gruszka

Obiad: barszcz ukraiński 200 g 6,7*, filet z piersi kurczaka z makaronem i szpinakiem  180 g 1,7*, mandarynka, kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek: bułka graham 50 g 1*, masło 5 g 7*, szynka naturalna 20 g, sałata zielona, papryka czerwona, suszone morele,
herbatka malinowo-żurawinowa 150 g

WTOREK 07.05

ŚNIADANIE: pieczywo mieszane 50 g 1* , masło 10 g 7*, ser żółty 20 g 7*, ogórek świeży, kawa zbożowa 150 g 1,7*, herbata z cytryną 150 g

Sok tłoczony jabłkowo-gruszkowy 150 g, kiwi, gruszka

Obiad: zupa fasolowa z makaronem 200 g 1,6*, pulpety z szynki w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną 180 g 1*, fasolka szparagowa, kompot z wiśni 150 g

Podwieczorek: sałatka owocowa 100 g, chrupki kukurydziane bananowe, herbata z cytryną 150 g

ŚRODA  08.05

Śniadanie: pieczywo mieszane 50 g 1*, masło 10 g  7*, serek ziołowy, ogórek świeży, płatki zbożowo kakaowe na mleku 200 g 1,7*, herbata z cytryną 150 g 

Sok tłoczony jabłkowy 100 g, jabłko, mandarynka

Obiad: zupa zalewajka 200 g 7*, makaron łazanki z mięsem i kapustą białą 180 g 1*,  banan, kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek: bułka z ziarnami 50 g 1*, masło 10 g 7*, indyk gotowany, sałata zielona, pomidor, banan, herbata z sokiem malinowym 150 g

CZWARTEK  09.05

Śniadanie: chleb wieloziarnisty 50 g 1*, masło 5 g 7*, jajko gotowane na twardo, szynka naturalna 10 g, ogórek kiszony 20 g, kakao 150 g 7*, herbata z sokiem malinowym 150 g

Sok tłoczony jabłkowo-gruszkowy 100 g, banan, jabłko

Obiad: zupa krem z białych warzyw z grzankami ziołowymi 200 g 1,7*, kopytka z masłem i cukrem, surówka z marchewki i brzoskwini, kompot z czarnej porzeczki 150 g

Podwieczorek: mus malina-jabłko-jagoda 100 g, ciasteczka pełnoziarniste z morelą, woda z cytryną 150 g

PIĄTEK  10.05

Śniadanie: bułka grahamka 50 g 1*, masło 5 g 7*, twarożek na słodko 20 g 7*, dżem morelowy, rzodkiewka do gryzienia, kakao 150 g 7*, herbata z cytryną 150g

Sok tłoczony jabłkowo-wiśniowy 100 g, kiwi, mandarynka

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem (wywar z kurczaka, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, przyprawy, ryż) 200 g 1,7*, sznycel z miruny (miruna, weka, jajko, przyprawy, olej, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna, kompot owocowy 150 g

Podwieczorek: jogurt  naturalny z granolą czekoladowo-pomarańczową 100 g 1,7*, banan, herbata z sokiem malinowym 150 g

 

ŁĄCZNA ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH W  DANYM DNIU WYNOSI ok.1050 kcal.
ŚNIADANIE : ok.340 kcal, OBIAD: ok.480 kcal, PODWIECZOREK: ok.230 kcal

Do przygotowania posiłków używane są naturalne przyprawy: lubczyk, sól, pieprz czarny, czosnek, papryka słodka mielona, bazylia, oregano, kminek, ziele angielskie, liście laurowe.

DOPUSZCZA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

***

W jadłospisie wyróżniono substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
zawarte w załączniku II do Rozporządzenia 1169 z 25 Października 2011.

Szczegółowy opis użytych składników oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków
znajduje się do wglądu u intendenta przedszkola.